10 ikoniske filmroller som kunne vært veldig annerledes

Det er lett å glemme at de aller fleste filmer faktisk gjennomgår runder med casting før de bestemmer seg for rolleinnehavere.

Det hender også ganske ofte at de har spesifikke skuespillere i tankene, men som i varierende grad av høflighet takker nei. Når man først har sett filmene, er det selvsagt vanskelig å forestille seg at noen andre skulle kunne gjøre samme jobben, men la oss gjøre et lite forsøk. Her er noen av de største rollene som fort kunne sett veldig annerledes ut:

10. Severus Snape (Harry Potter)

01

Før Alan Rickman tok kappen av knaggen, var rollen som Snape tiltenkt Tim Roth, som både da (‘Pulp Fiction’ og ‘Reservoir Dogs’) og nå (‘The Hateful Eight’) er mest kjent for roller i Tarantino-filmer, som alle sikkert ville vært ganske uegnet som lærere for en haug med magiske unger. Om ikke annet, skulle han nok klart å skremme disiplin inn i dem…

Roth takket nei ettersom han allerede hadde startet Tim Burton sin nyinnspilling av ‘Planet of the Apes’, og følte det ville ødelegge innsatsen hans i begge filmene om han skulle reise jorden rundt mellom settene. Jeg vil ikke kalle valget en økonomisk flopp, men det hadde kanskje sett bedre ut på CV’en med «mektig trollmann» i stedet for «sint ape»…

FUN FACT: Det var Rowling selv som insisterte at Rickman skulle spille Snape, og ga ham karakterens fulle bakgrunnshistorie; ting som ikke ble avslørt til noen andre før flere år senere.

9. Batman

02

Listen over potensielle Lynvinger er ganske lang, så jeg begrenser meg til de to mest bisarre tilfellene:

Noen år før Tim Burton satte i gang med sine filmer, var det planlagt et prosjekt hvor Bill Murray skulle spille den kappekledde krimknuseren, og skoene til hans trofaste Robin skulle fylles av ingen ringere enn Eddie Murphy! Dette kan muligens ha hatt noe å gjøre med at ‘Ghostbusters’ og ‘Beverly Hills Cop’ begge nettopp hadde kommet ut og gjort stor suksess, men også Burton hadde Murray i kikkerten før han ga rollen til Michael Keaton i 1989.

Når det var Christopher Nolans tur til å puste nytt liv i franchisen, hadde han flere potensielle kandidater til å spille hovedkarakteren, blant dem David Boreanaz. Det ringer kanskje ikke så mange bjeller akkurat nå…? Hva hvis jeg sier Angel? Du vet, den bipolare emo-vampyren fra ‘Buffy the Vampire Slayer’, som på mirakuløst vis fikk sin egen spinoff serie som gikk over hele fem sesonger? Jepp! Og husk at dette var før ‘Bones’ startet, noe som gjorde at Boreanaz kun hadde et par roller i noen håpløst dårlige skrekkeligheter å vise til. Han har riktignok vist seg å være en helt adekvat skuespiller i de senere årene, men så var det dette med etterpåklokskap igjen, da…

FUN FACT: Under filmingen av en bilscene i ‘Batman Begins’, kolliderte en fyllekjører med batmobilen. Han forklarte at den så ut som et romskip, og at han trodde romvesener hadde invadert byen.

8. Jack Sparrow (Pirates of the Caribbean)

03

Denne piraten er nok en av de mest ikoniske karakterene på denne siden av milleniet, og det skal vanskelig gjøres å forestille seg noen andre enn Johnny Depp legge til kai med The Black Pearl. Men, rollen ble i utgangspunktet skrevet spesifikt for Hugh Jackman, noe som til og med er hintet til i karakterens navn, men Disney mislikte valget og mente at Jackman var for ukjent utenfor hjemlandet sitt (til tross for at han hadde en av hovedrollene i kassasuksessen ‘X-Men’, og også hadde gjort grei skuring med ‘Swordfish’).

Dermed vandret kapteinluen videre, men før den landet der den er i dag, ble Jim Carrey (blant flere andre) også vurdert. Han var tross alt langt mer kjent for lettsinnede og humoristiske roller enn det både Jackman og Depp var, men innspillingen av ‘Pirates of the Caribbean’ kolliderte dessverre/heldigvis med ‘Bruce Almighty’, og vi kan vel si at verden er et ganske ålreit sted slik tingene gikk.

FUN FACT: Etter at Depp viste sin tolkning av piraten, var sjefsoverhodet i Disney visstnok rasende, og mente at en «homofil fyllik» som hovedkarakter ikke passet deres modell, og ville ødelegge hele filmen.

7. Wolverine (X-Men)

04

Som nevnt og godt kjent, er det Hugh Jackman som sitter med rollen som den evige James Howlett i ‘X-Men’ franchisen. Før han fikk rollen, hadde han kun gjort noen få opptredener i relativt ukjente filmer og TV-serier i hjemlandet sitt, så da er det ikke så rart at det sto andre navn på listen før ham.

Russel Crowe var opptatt med ‘Gladiator’, og Viggo Mortensen skulle etterhvert takke ja til Peter Jackson om å spille Aragorn i ‘Lord of the Rings’-trilogien (som er en historie i seg selv), men også Jean-Claude Van Damme ble vurdert for rollen. Belgeren er tross alt godt vant til å mose tryner i filmene sine, men aldri i livet om de hadde klart å klistre på ham en dialekt som folk hadde klart å ta seriøst!

FUN FACT: I tegneseriene er Wolverine en kar av liten vekst, og dermed ble både Bob Hoskins (som nesten var 60 år gammel da!) og Glenn Danzig også vurdert for rollen som jerven. Jeg antar at begge disse ganske fort ble tatt av bordet.

6. Neo (The Matrix)

05

Keanu Reeves har noe veldig flatt og enkelt ved seg. I mange andre filmer er det tydelig at talentet hans ikke helt strekker til (*host* Dracula *host*), men han funket utmerket i ‘The Matrix’ som den normale fyren som på usannsynlig vis blir til menneskehetens redningsmann. Det å være smått forvirret er tross alt den sterkeste delen av Reeves sitt repertoar, og også en naturlig del av denne rollen. Men, han var langt fra Wachowski-søsknenes førstevalg.

Blant andre store navn, ble også Will Smith spurt om å ta ledelsen i filmen, men han hadde tatt på seg et annet stort prosjekt som han hadde mer tro på: ‘Wild Wild West’. Etter flere fantastiske filmer på rad (‘Bad Boys’ i 1995, ‘Independence Day’ i 1996, ‘Men In Black’ året etter, og deretter ‘Enemy of the State’) kunne han umulig tråkke feil! Vel…

I etterkant sa Smith at han mente ‘The Matrix’ virket for absurd og ambisiøs da han leste manuset, og innrømmer at han for filmen sin skyld er glad for at han ikke tok rollen.

FUN FACT: Janet Jackson skulle i utgangspunktet spille Trinity, mens Gary Oldman ble tilbudt rollen som Neos mentor Morpheus.

5. Agent K og J (Men In Black)

06

Mens vi snakker om Will Smith, er det verdt å nevne at han faktisk ikke sto øverst på listen da Men In Black skulle settes til liv, heller. Førstevalget var Chris O’Donnell, som på den tiden hadde rollen som Robin/Dick Grayson i de to Batman-filmene som har blitt mer fargesprakende skyldige gleder fulle av heslige en-linjere framfor noe som helst annet.

Deretter gikk stafettpinnen videre til David Schwimmer, mannen som kun har ett gir; sosialt tilbakestående kar som alltid kommer sist i mål. At navnet hans sto på listen kan nok for det aller meste skyldes suksessen til ‘Friends’, men jeg skal ærlig innrømme at han neppe hadde gjort filmen noe mindre morsom, selv om karakteren nok hadde blitt portrettert veldig annerledes. Dessverre for ham, gikk han heller til den romantiske komedien ‘The Pallbearer’, som lå i den rakt motsatte enden av suksess-skalaen.

Men, det som kanskje ville veltet hele prosjektet var at rollen som Agent K var tiltenkt Clint Eastwood. Borte hadde de snappy replikk-leveransene vært, og det er vanskelig å forestille seg at det konstante myse-trynet meislet i stein kunne uttrykt særlig mye humor. Han har riktignok vært med i filmer som delvis har vært komedier, men her snakker vi tross alt om et univers hvor kjempeinsekter og snakkende hunder i dress eksisterer. Det er på et litt annet nivå enn ‘Pink Cadillac’…

FUN FACT: Filmen viser et kort blikk over romvesener som bor blant oss i menneskelig form, hvor vi finner folk som George Lucas, Steven Spielberg, Danny DeVito og Sylvester Stallone.

4. Han Solo (Star Wars)

07

Når man snakker om ikoniske roller, står denne gunslingeren ganske høyt på listen, og alle skuespillerne som ble vurdert til å sitte i førersetet på Millenium Falcon er mange nok til å fortjene en egen artikkel, så jeg holder meg til å ramse dem opp kort og konsist:

Steve Martin er en hysterisk morsom mann, men selv om Star Wars er lettsinnet, er den nok ikke ment å være en slapstick komedie. Det samme gjelder Chevy Chase. Bill Murray har gjerne en humor som hadde passet bedre inn, men hadde nok fremdeles blitt litt overveldende. Men, så må vi jo huske på at dette var før noen av dem hadde gjort det store gjennombruddet.

Christopher Walken har en tilstedeværelse som kunne skremt rynkene av Palpatine, og Nick Nolte er litt for «Frankensteins monster» til at jeg kan forestille meg en romanse mellom ham og Leia. Det er også vanskelig å se for seg Al Pacino med ewoks dansende rundt seg. Helt på tampen av listen finner vi også Burt Reynolds, Kurt Russell, Jack Nicholson, Robert Englund (Freddy Kruger) og Sylvester Stallone. Billy Dee Williams var også et alternativ, men studioet nektet. Lucas likte ham derimot såpass godt at han kom tilbake som den mer suksessrike versjonen av Han Solo; Lando Calrissian.

FUN FACT: Folk med haukesyn og sans for Firefly kan ha lagt merke til at en liten figur av Han Solo i karbonitt er å finne i flere av scenene i den kortlevde serien.

3. Indiana Jones (Raiders of the Lost Ark)

08

George Lucas hadde visstnok så dårlig tro på den originale Star Wars at han ikke engang dukket opp på premieren. I stedet reiste han på ferie sammen med kompisen sin Steven Spielberg, og under oppholdet diskuterte de et annet konsept som Lucas hadde puslet litt med; Indiana Jones. Det virker gjerne logisk at Lucas ville fortsette å bruke hovedrolleinnehaverne i en av tidenes største filmsuksesser, men det var nettopp det han helst ville unngå. Han ville ikke at Harrison Ford skulle være hans go-to-guy.

Blant dem som først ble tilbudt rollen som den skattejaktende professoren, var Tom Selleck. Yngre generasjoner kjenner kanskje ikke igjen dette navnet, men det er vel fordi det begynner å bli en stund siden 80-tallet, da han var på topp. Selleck var fremdeles et relativt ukjent talent på denne tiden, og hadde nettopp landet det som skulle bli hans største rolle, som privatetterforskeren Thomas Magnum. Det var innspillingen av denne serien som kolliderte med ‘Raiders of the Lost Ark’.

Jeg har ingen tvil om at Selleck hadde passet ypperlig i rollen som action-søkende trusefukter og slangehater, og karrieren hans hadde nok sett ganske annerledes ut i dag om han hadde tatt den. Men, i denne virkeligheten er han dessverre et navn som for det meste befinner seg et sted på rulleteksten i direkte-til-TV filmer. Tenk hvor rikt be-bartet filmhistorien kunne vært om ting gikk annerledes…

FUN FACT: Da Jones møter sverdfekteren på torget, skulle han i utgangspunktet bruke pisken til å avvæpne ham. Men, på grunn av matforgiftning var Ford for dårlig til å klare det, og foreslo heller å bare skyte jævelen.

2. Gandalf (Lord of the Rings / The Hobbit)

09

Ingen kan sperre veien for avgrunnens utysker som Ian McKellen, og det skal vanskelig tenkes noen bedre egnet til å spille den vise trollmannen som vi har blitt så kjent og kjær med gjennom seks filmer. Men, siden de ikke hadde tilgang til fremtidsvisjoner, måtte skaperne først føle seg fram før de landet på den rette Mithrandir.

Det er en ganske kjent historie at Sean Connery ble kontaktet i første runde, men dette var rundt den tiden hvor han hadde rukket å få en skikkelig avsmak for yrket, og i tillegg forsto han ikke en døyt av manuset (noe som gjentok seg noen år senere, da han ble tilbudt rollen som The Architect i ‘The Matrix: Reloaded’).

Dermed gikk fakkelen videre til Patrick Stewart, som med sin teaterbakgrunn sikkert hadde gjort en glitrende jobb, men han skal visstnok ha hatt øynene på en annen rolle, og forhandlingene falt i fisk etter uenigheter rundt manuset.

FUN FACT: Christopher Lee var alltid en stor tilhenger av Tolkien, og var den eneste som noensinne har fått velsignelse av forfatteren til å spille rollen som Gandalf om historiene hans noen gang skulle bli filmatisert.

1. Terminator

10

I den første filmen krevdes det riktignok ikke det største talentet å spille roboten som reiste tilbake i tid for å sørge for at dommedagen gikk etter planen. Manuset hadde tross alt knappe hundre ord for ham. Schwarzenegger ble faktisk først foreslått å spille Kyle Reese, men Cameron var motvillig til å ha ham med i filmen i det hele tatt. Først ble både Sylvester Stallone og Mel Gibson tilbudt rollen som mordermaskinen, men begge takket nei. Etter et møte med østerrikeren, var Cameron derimot overbevist om at han ville passe ypperlig som antagonisten.

Cameron møtte mange hindringer underveis, og solgte rettighetene for en slikk og ingenting i bytte mot å få regissere. Han ble i tillegg stadig frarådet fra å lage filmen, og ble motarbeidet på flere områder (studioet ville for eksempel at Kyle Reese skulle ha en robothund som kompanjong). Da en av studiosjefene foreslo å gi rollen til O.J. Simpson fordi han hadde sett ham i en reklame hvor han syns han var flink til å hoppe over et gjerde (dønn seriøst), sa Cameron blankt nei. Han begrunnet det ironisk nok med at han ikke så for seg Simpson som en morder…

FUN FACT: James Cameron fikk idéen til stålpytten T-1000 allerede da han skrev den første filmen, men på grunn av begrensede effekt-muligheter, måtte den vente til oppfølgeren kom.

Noen tanker? Fyr løs i kommentarfeltet!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s