SPILLKVELD: Hobbiten

Dette brettspillet kom ut i forkant av filmtrilogien, så bokelskere kan slappe av og glede seg sammen med alle andre…

  • 2 til 5 spillere
  • 45 til 60 minutter spilletid
  • Lav til middels vanskelighetsgrad

Spillet tar for seg eventyret på en ganske fin måte, og er en blanding av samarbeid og konkurranse. Hver spiller er en del av dvergefølget som akkompagnerer Bilbo på turen, og mens målet selvsagt også er å komme helskinnet til veis ende, avgjøres seieren til slutt av hvem som har samlet sammen flest juveler langs veien, noe som vi syns holder seg ganske tro til det Tolkien har fortalt oss om dverger.

Historien består hovedsaklig av de fire mest klimaktiske hendelsene (Goblinhulene, de tre trollene, Mirkwood og flukten fra skogalvenes fangehull, og selvsagt dvergeriket under Erebor). Reisen mellom disse eventyrene byr på sjanser til å forberede seg, gjennom det å skaffe mat, og å øke styrke, kløkt og smidighet. Dette gjør man ved hjelp av hendelsekortene.

Når man kommer fram til en av de store feltene, trekker man et eventyrkort som byr på en utfordring. Spilleren med høyest initiativ får forsøke seg først, og må sammen med statistikken sin trille terninger for å bestemme om han eller hun klarer å matche eller overgå den, og dermed vinne. Belønningen kommer i form av juveler. Her får man også bruk for diverse fordeler man kan få gjennom noen av hendelseskortene.

Men, om spilleren ikke klarer å gjennomføre prøvelsen, går den videre til nestemann på listen, og man må i tillegg trekke et dragekort som straff. Dragekortene kan ta fra deg rasjoner eller senke ferdighetene dine, i tillegg til å avansere Smaug et visst antall felt fra fjellet og mot Laketown. Dette er den eneste måten man kan tape på, og er en ganske fin vri på trusselen uten at man faktisk må kjempe mot dragen.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

FUNKER DET?

Absolutt! Selv om utfallet handler mye om hell, må man også tenke strategisk. Man bestemmer blant annet rekkefølgen på reisen ved hjelp av dvergekort som har en tallverdi mellom 1 og 60, noe som er viktig siden hvert felt gir deg forskjellige fordeler, og i blant også ulemper. Man har 5 av disse på hånden til enhver tid, og da må du bestemme om du vil risikere de laveste eller høyeste kortene for å være sikker på at du får det utfallet du vil ha, eller om du skal spare dem til senere anledninger og heller slenge ut et av kortene som ligger et sted midt i mellom.

Vil du avstå fra en utfordring (og dermed også sjansen på flere juveler) og heller gi den videre til noen som er bedre rustet, eller har du allerede så få juveler at du vil sabotere spillet slik at ingen vinner? Vi åpnet i tillegg muligheten for å bruke juvelene som valuta for å kjøpe matrasjoner fra hverandre, men det betyr ikke at dette er et spill som må ende med at folk går i strupen på hverandre.

‘Hobbiten’ er i hovedsak en kortfattet, men koselig gjenfortelling av den originale historien, og fungerer like godt for barn som den gjør for voksne, enten man har lest boken eller ikke. Hvert kort kommer med smakstekst som gjør det relaterbart for dem som kjenner historien fra før, og som også maler et ganske greit bilde av hva det dreier seg om for de uinitierte. Et tvers gjennom fornøyelig spill, med andre ord!

OPPSUMMERING: Ved flere gjennomspillinger får man alle høydepunktene fra boken og grei innsikt inn i Tolkiens verden. Vi hadde ønsket oss enda litt større utvalg av kort for å øke gjenspillbarheten etter dette, men konkurransen mellom hverandre, og usikkerheten som terningene og dvergekortene tilføyer strekker langt lengre enn man skulle tro!

UNDERHOLDNINGSVERDI: 8 / 10
GJENSPILLBARHET: 8 / 10

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s