SPILLKVELD: Lords of Waterdeep

Elleve maskerte kvinner og menn hersker over den praktfulle havnebyen Waterdeep. Ingen vet hvem de andre er, men det spilles et høyt spill gjennom penger, innflytelse,  intriger, og arbeid i skyggene. Du er en av dem. Vil du komme ut på topp? 

  • 2 -5 spillere
  • 60 -120 minutter spilletid
  • Middels vanskelighetsgrad

Kort oppsummert er Lords of Waterdeep et spill hvor man har rollen som en av de maskerte lordene i byen. Du vet ikke hvem du spiller mot, og motstanderne vet heller ikke hvem du er. Hver lord har sin skjulte agenda som vipper poengbalansen i skjul, helt til den blir avslørt etter spillets slutt. Spillet er absolutt ikke over før hvert poeng har blitt talt.


HVORDAN FUNKER DET?

20170210_225307Hver spiller trekker et kort med en av de maskerte lordene. Dette kortet er skjult for de andre spillerne gjennom hele spillets gang, og beskriver hva du vil tjene ekstra poeng på, som f.eks. å fullføre spesifikke oppdrag eller å bygge bygninger.

Antall spillere bestemmer hvor mange agenter man har til rådighet. Agentene må brukes til å skaffe ressurser i form av å rekruttere eventyrere, tjene penger, hente inn oppdrag, eller å så intriger blant de andre spillerne.

Brettet har også plass til ti bygninger som spillerne kan sette på plass. Hver av disse bygningene har vidt forskjellige kvaliteter, og kan brukes til å rekruttere eventyrere, skaffe penger, sette inn nye regler i spill, osv. Eieren av bygningen får en liten bonus hver gang en annen lord benytter seg av den, så å bygge kan ofte være en vinn-vinn situasjon, og viktig for utfallet av spillet.

Ressursene man anskaffer seg veksles inn ved å ferdigstille oppdragskort som gir poeng. Fullførte oppdrag kan også gi andre belønninger, som f.eks. en ekstra agent gjennom resten av spillet, og ekstra eventyrere eller penger hver gang et visst kriterie oppfylles. Intrigekortene brukes ofte til å hjelpe deg selv, samt å sabotere for de andre lordene, men vær obs. Disse kortene kan gi deg en stor bonus mot at motspillerne også får en liten påskjønnelse, så det gjelder å tenke strategisk og anse om det på sikt kan skade deg.

Spilleren med høyest poengsum vinner spillet. Det varer i 8 runder, og en runde er ferdig når spillerne har brukt alle sine agenter og ikke kan gjøre flere trekk. Etter den 8 runden avsløres lordene, og poengbalansen forskyves etter deres oppfylte kriterier.


FUNKER DET?

Med ett ord: JA!

Vi begynte for alvor å snuse på brettspill rett rundt juletider, og fikk anbefalt Lords of Waterdeep som en perfekt inngangsbillett til denne verdenen. Det finnes mer avanserte spill der ute, for dem som føler de må gå opp i kompleksitet, men Lords of Waterdeep er et tvers gjennom solid og gøyalt spill. Vi har spilt det en del ganger, med forskjellig antall deltagere, og det blir et nytt spill hver gang. Yngste spiller har vært 12 år, og det gikk kjempefint, selv om hele spillet er på engelsk. Regelheftet kan virke overveldende til å begynne med, men er egentlig ganske lettfattelige og raske å lære!

Vi må nevne at vi kun har grunnspillet, og at det finnes en utvidelsespakke. Den gjør spillbrettet litt større, byr på litt flere lords, og en ny type negative poeng (korrupsjon) som gir flere muligheter for å virkelig snu ting på hodet. Vi skal skaffe oss den, og skriver gjerne litt om hvordan spillet forandrer seg da. Men, selv uten dette, er grunnspillet en herlig opplevelse!


OPPSUMMERING

Vi digger Lords of Waterdeep! Det er en perfekt inngangsbillett for oss som ikke har drevet så altfor mye med avanserte brettspill før. Det er lett å lære, det er for barn i alderen 12 til 200 år, og at det hele foregår i Faerûn er jo en stor bonus for oss som har drevet med Dungeons & Dragons! Den eneste lille tingen vi vil pirke på er at når du har spilt noen ganger begynner ting å gå igjen på både quests og intrigekort, men med utvidelsepakke er vi sikker på det blir enda bedre!

PS: For de som spiller det mye finnes det også premiumoppgraderinger som modulært innlegg i tre, mynter i metall og spillbrikker som erstatter treklossene.

UNDERHOLDNINGSVERDI: 9 / 10
GJENSPILLBARHET: 8 / 10

 

 

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s