De 35 beste romskipene fra film og TV

For å reise dit ingen har satt fot før, må man først ha et verdig fartøy!

Bil-entusiaster har filmer som Gone In 60 Seconds, Bullit, Fast and the Furious osv. til å skvise ut dopamin til det kiler nesehårene og kribler i tærne, men jeg tror ikke det er mange som forstår at nerder kan være gearheads i minst like stor grad. Fartøyene vi sikler over ser bare litt annerledes ut…

Det kule med romskip er at det kalde vakuum av det store intet gjør at aerodynamikk ikke spiller noen rolle i utformingen av intergalaktiske cruisere, krigsskip eller transportlopper. Derfor har jeg lagt stor vekt på det estetiske når jeg har valgt ut de 35 kuleste romskipene fra film og TV. Engage!

NB! Jeg har ikke tatt med romstasjoner, fordi det ville gjort listen altfor lang…


35. Klaatus skip

35

Fra: The Day the Earth Stood Still

Selvsagt må vi ha med «saucer»-typen; formen som spesielt dominerte science fiction sjangeren på 50-tallet, og som fremdeles ikke har mistet evnen til å inspirere nykommere. Klaatu og Gort ankommer i et stilrent og minimalistisk fartøy med nok identitet til å stikke seg ut blant alle de andre dinglende lavbudsjettsrekvisittene på den tiden.


34. The Axiom

34

Fra: WALL-E

Det er alltid overraskende når en animasjonsfilm klarer å stikke dypt, og WALL-E gjorde mye rett som tilfredstilte både barn og voksne. Selv om vi får se veldig lite av skipet utvendig, har skaperne gjort seg flid med å oversette den klassiske cruiseskip-formen til et robust og nærmest håndvåpen-lignende romskip som fint kunne passet inn i flere live-action filmer!


33. Valley Forge

33

Fra: Silent Running

Dette skipet er bygget utelukkende for å bevare det siste av jordens planteliv, og har kun et fåtall mennesker ombord. Det er tydelig at alt arbeid er lagt inn i kuplene som skal føre trær og planter videre, og at resten av skipet kun er bygget etter absolutte nødvendigheter. Jeg falt ihvertfall helt pladask for blandingen av grønn natur og kaldt, grått stål; utopi og dystopi!


32. Eagle 5

32

Fra: Spaceballs

Mel Brooks får stor stjerne i margen for å tenke annerledes, men likevel ikke. Det er mange, mange filmer som har gjort sitt beste for å lage overbevisende drittskip, puslet sammen av restavfall, slitt og skittent, med mange karismatiske defekter. Spaceballs gjør det veldig enkelt ved å bare skru noen vinger og motorer på en gammel campingbil, og vips så har man dette unike lavbudsjettsskipet passende enhver Han Solo!


31. Moya

31

Fra: Farscape

Dette levende skipet hadde nok havnet mye lengre opp på listen om designerne hadde hatt teknologien til å gi det en verdig utforming i serien. Jeg liker absolutt tanken på at det faktisk er en levende organisme, og ser ut som en perfekt blanding av nettopp det og et fartøy. Til tross for den dølle brune fargen og den heslige finishen, er likevel idéen og formen nok til å skyte den inn på listen for min del!


30. USCSS Nostromo

30

Fra: Alien

Før dere sier noe, må dere huske på at jeg legger stor vekt på utseende på denne listen, så til tross for at dette er et av filmhistoriens mest ikoniske romskip, så syns jeg ikke det er like lett på øyet som mange andre skip. Jeg liker at det ser ut som en flyvende tank som kunne skrellet gjennom en planet, og får i tillegg noen få nostalgiske bonuspoeng, selv om det kanskje ikke er helt rettferdig…


29. Destiny

29

Fra: Stargate Universe

Denne kortlevde sci-fi såpen hadde mer intriger enn action, og det meste vi så av fremmed teknologi var dette skipet som mannskapet var strandet på. Bygget for 50 millioner år siden av en rase med det passende navnet «The Ancients», viser designet egentlig ganske godt at skipet er både urgammelt og høyteknologisk i forhold til oss. Man kan også kjenne igjen formen på det som mekanismen som låser fast symbolene i stjerneportene, noe som er en artig detalj.


28. ISA Excalibur

28

Fra: Babylon 5

Designet på dette skipet henger ikke på greip i det hele tatt, men jeg føler at moderne science fiction mangler litt av denne evnen til å bare gi faen i logikk og gå for noe som ser kult ut uten å tenke for mye på brukervennlighet. Excalibur er ikke bare et teknologisk underverk, men et stykke kunst! Her ser dere hva menneskeheten kan få til når vi klarer å samarbeide med andre raser…


27. D’Deridex-klasse krigsskip

27

Fra: Star Trek

Det romulanske militærets stolthet består for det meste av et sett buede vinger, nesten som et åpent skall, som møtes ved motorene, og et kraftig «nebb» i front som inneholder de viktigste seksjonene av skipet. For et folk som virker å være sterkt opptatt av intelligent krigføring har de gjort seg uforventet flid med utseendet på krigsskipene sine. Eller, kanskje det er en del av taktikken deres, å ha en truende fremtreden? Disse skipene ser uansett råtøffe ut!


26. Andromeda Ascendant

26

Fra: Andromeda

Jeg klarte aldri å se ferdig denne kleine serien med Kevin «Disappointed» Sorbo som kaptein Dylan Hunt, men synet av den fryktelig upraktiske vidundermaskinen Andromeda i pilot episoden husker jeg godt. Det ser ut som noe en hyperaktiv guttunge har drømt opp, men ikke helt klarer å forklare detaljene av; et så prangende syn at det kan observeres fra ende til annen av universet. Dette er en elsk/hat situasjon, og personlig faller jeg i førstnevnte kategori!


25. Trimaxion droneskip («Max»)

25

Fra: Flight of the Navigator

I denne snodige Disney-filmen reiser David fremover i tid og havner opp som føreren av dette rappkjefta romskipet som reiser rundt og samler livsformer fra forskjellige planeter. Noen flere spørsmål? Neivel. Om vi ser bort fra den smått slitsomme personligheten dens, ser den lille poden helt utsøkt ut; som et kamskjell i skinnende krom! Om Apple noensinne kommer til å produsere et romskip, kommer det til å se slik ut…


24. Sharlin-klasse krigsskip

24

Fra: Babylon 5

Jeg var aldri helt fornøyd med spesial-effektene i denne serien, siden de lente seg mye mer på 3D-animasjon framfor praktiske effekter. Dette var tross alt midt på 90-tallet, så det var ganske begrenset hvor mye detaljer de kunne legge ned. Likevel liker jeg hvor absurde Minbarernes krigsskip er, og selv om de ser ut som de er på vei for å opptre i et barneselskap, har de en spesiell sjarm som man ser så altfor sjeldent i en verden av grått stål.


23. USS Cygnus

15

Fra: The Black Hole

I 1979 hadde ikke Disney akkurat god erfaring med science fiction, og dette var første gang de tok sjangeren noenlunde seriøst. Filmen har riktignok roboter med påmalte øyne og sørstatsdialekt, men skipet Cygnus ser overraskende bra ut. Det er ganske rudimentært, med en kropp av hønsenetting og påsveisede komfyrpiper, men det gir det en hjemmelaget sjarm som bare får deg til å smile.


22. EF76 Nebulon-B eskorteskip

23

Fra: Star Wars

Noen fikk i oppgave å bygge en modell av et romskip og samtidig bruke hver eneste legobrikke i kassen. Resultatet var denne monstrositeten. Neida, men det virker plausibelt, ikke sant? Denne allsidige giganten tjener som både sykehus og panservogn når den hyrder rebellenes flåter rundt omkring. Øksehodet i front består av et mylder av moduler, mens skipet blir fartet rundt av en feit ræv full av kraftige motorer. Atypisk sexy!


21. Narcissus

22

Fra: Alien

Nostromos lille tranportfartøy Narcissus er etter min mening flere hakk smukkere enn «moderskipet» sitt. Ripley og Jones bruker denne livbåten til å unnslippe romstasjonen får den går ka-BOOM, men får et ublidt gjensyn med filmens antagonist før hun blåser kreket ut av skipet. Narcissus ser nesten ut som den modellert etter et stykke origami, og det er synd vi ikke får se mer av den.


20. Event Horizon

21

Fra: Event Horizon

Dette skipet ligner på en krysning av den tidligere nevnte eskortefregatten Nebulon-B, og en klingon warbird. Fronten ser ut som skallen til en robot med noen feite kinnskjegg, mens halepartiet minner om en edderkopp med vinger. Den kombinasjonen er like mye «nei takk!» som det som skjedde om bord. Det eksentriske drivkraftsystemet får også noen bonuspoeng slengt etter seg…


19. Planet Express

20

Fra: Futurama

Dette skipet er en relativt enkel rakett, med et «overbitt» typisk for Matt Groenings karakterer. Det er fargerikt med runde former, nesten som en billig leke, men har gjennom serien gjennomgått utallige kule modifikasjoner. Vi får også vite at det har en kunstig intelligens, spilt av ingen ringere enn romdronningen selv; Sigourney Weaver. Det er også verdt å notere at Groening konsulterte med Syd Mead da han kom opp med konseptet, som tidligere har illustrert for Tron, Star Trek, Blade Runner, Aliens, osv.!


18. Nebuchadnezzar

19

Fra: The Matrix

Her jukser jeg kanskje litt, for Neber-, Nebaku-, Nebbelokness-, øh…, dette skipet reiser tross alt aldri ut i rommet. I stedet for rakettmotorer, bruker disse fartøyene elektromagnetisme for å gli gjennom tunneller i det metalliske landskapet skapt av maskinene. Fartøyet har et ganske rustikk utseende med kun det absolutt nødvendige både innvending og utvendig, sikkert ment for å sette menneskeheten som tydelig underlegne maskinene. Jeg liker å se på den som den slitte Mustangen blant en haug med skinnende Fiater…


17. Heart of Gold

18-0Fra: Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

I filmen er ikke dette skipet mye å se på, men i den gamle serien hadde det i det minste en viss form annet enn en sfære. Det som for det meste gjør at det havner på listen, er motoren dens. Infinite Improbability Drive gjør at skipet kan reise hvor som helst på et blunk, men kan også dukke opp igjen i hvilken som helst form og dimensjon. Det betyr at skipet kan se ut som absolutt alt, og det fortjener en plass på denne listen.


16. Colonial Viper

17

Fra: Battlestar Galactica

Battlestar Galactica kom ut året etter den første Star Wars filmen, og det er ikke vanskelig å se at de har lånt litt fra den franchisen. Chassiset ligner mye på en X-Wing, men har i stedet litt skråstilte vinger og en halefinne, mer lignende til våre egne romferger. I bakenden sitter også noen massive jetmotorer som kan grille en milliard marshmallows til kull før Speedy Gonzales rekker å løpe på dass! Dette er en muskelrakett!


15. Serenity

16

Fra: Firefly

Til å begynne med hadde jeg absolutt ikke sansen for denne skranglekassen. Ved første øyekast så den ut som en lubben gås som aldri burde kunne fly, men designet har vokst på meg. Den runde bakenden, de stubbete vingene, den falliske nakken som bærer førerhuset (eller cockpit, som plutselig er en veldig passende beskrivelse). Serenity er den tåpelige følgesvennen som ender opp med å ofre seg for redde deg.


14. Milano

14

Fra: Guardians of the Galaxy

Til forskjell fra Serenity, er Starlords skip formet etter en langt mer kompetent rovfugl. Det skarpe nebbet og de mange justerbare finnene gjør at fartøyet både manøvrerer som en falk, og ser minst like rå ut selv i flukt. Den har også en forfriskende malejobb som faktisk jekker den opp et par plasser, og gjør den til det beste aspektet ved hele filmen etter min mening.


 

13. NSEA Protector

13

Fra: Galaxy Quest

Til tross for å i utgangspunktet være en parodi, har denne filmen gjort seg flid med både plott, skuespillerprestasjoner, og ikke minst rekvisitter og design. NTE-3120 modellen er en rak motsetning til det legendarisk Enterprise, hvor selve skipet er en sylinder (ikke ulik gamle jagerfly), mens vingene og motorene utgjør det sirkulære partiet. Det virker kanskje litt upraktisk å sette motorer som mest sannynlig vil smelte av den bakre delen av vingene, men jeg har vel allerede gjort meg klar at jeg ikke bryr meg et fnugg om logikk på denne listen…


12. Slave One

12

Fra: Star Wars

Jango (og senere Boba) Fetts ikoniske skip har en veldig unik egenskap, hvor det fly «oppreist» og lander på ryggen. De justerbare sidefinnene lar det snike seg rundt hjørner og gjennom trange passasjer uten problem, og uten å ta stor plass. I virkeligheten hadde det selvsagt ikke hatt sjangs til å holde seg i luften, men la oss ikke bry oss for mye om det. Se heller på arsenalet! Det kan legge ut miner, fyre av raketter og lasere, og er nærmest en sci-fi versjon av Boomerang Rapido med alle sine skitne triks. Perfekt for en prisjeger!


11. USS Sulaco

11

Fra: Aliens

Dette krigsskipet kødder ikke, og du kødder heller ikke med hvis du har livet kjært. Formet som en pumpehagle eller en rakettkaster, er fronten så proppfull av våpen at det kan spjære universet i to! Det er selvsagt litt urettferdig å sammenligne det med Nostromo, siden de har vidt forskjellige egenskaper og formål, men også utseendesmessig trumfer dette skipet sin filmatiske forgjenger syns jeg, med sitt truende ytre.


10. SA-23E Aurora Starfury

10

Fra: Babylon 5

Jeg skal være dønn ærlig her; dette er en stedsfortreder for både X-Wing og TIE fighter, bare sånn at det ikke skulle bli for mye Star Wars på listen. Den har signaturvingene posisjonert i kryss, men en mye kortere kropp, lignende imperiets små jagere. Kombinasjonen blir en robust og kompakt kriger med det beste fra to verdener. På grensen til plagiat, men lekker nok til å tilgi det…


9. Bilskirnir-klasse moderskip

09

Fra: Stargate

Disse teknologiske vidunderne er formet etter det klassiske symbolet av Tors Hammer (som vår egen Mats har en skuldertattis av, faktisk), men med en mye mer futuristisk utsmykning. Skipet har en blanding av skarpe kanter og runde former, og ser ut som et eneste stort våpen. Og det er ikke langt fra sannheten heller, siden et skip av denne typen nesten egenhending kunne pulverisere en standard Goa’uld flåte!


8. Cylon Raider

08

Fra: Battlestar Galactica

Mens de originale skipene også var vanvittig kule, er det den nye versjonen som virkelig fanger øyet. Fartøyet består nesten utelukkende av et par sylskarpe klør som fungerer som vinger, og en xenomorph-lignende skalle i skinnende stål som huser den kunstige intelligensen/piloten. Dette er utvilsomt noe av det skumleste man kan møte på i det ytre rom!


7. Avalon

07

Fra: Passengers

Jeg elsker hvor upraktisk dette skipet er! Til tross for at (de aller fleste) passasjerene ligger i dvale gjennom hele turen, er Avalon sukkertøy for øynene! Det kunne vært en enkel kube med akkurat nok lagringsplass til podene, men istedet gikk skaperne for et luksuscruise som bare ligger og venter i 600 år på at noen skal trekke i sløyfen og nyte synet. Det er bang for your bucks, det! Vel, så betalte jo også alle passasjerene i dyre dommer for det, da…


6. Borg Cube

06

Fra: Star Trek

…og når vi snakker om kuber, må vi selvsagt ta med denne maskinrasens rake motsetning til omtrent alt annet på listen. Dette er utvilsomt det skipet som gjenspeiler mannskapet sitt best og deres totale mangel på selvstendighet og preferanser, for her snakker vi effektivitet og minimalisme! Senere i franchisen brukte de også den svært så eksotiske sfære-formen på enkelte av skipene sine, men oss purister foretrekker selvsagt den originale kuben…


5. Star Destroyer

05

Fra: Star Wars

Kanskje det er fordi jeg så disse filmene som barn, og kanskje det også hjelper at de alltid var akkompagnert av dyster musikk, men det er noe så skremmende med disse skipene. Hver gang disse gigantiske pilspissene; disse flyvende byene ankommer, så vet du at det eneste du kan gjøre er å stikke halen mellom beina og flykte. Det er ihvertfall ikke mannskapet om bord som sender fanden på flatmark, dem som har en lavere treffprosent enn sædceller…


4. D’kyr kampskip

04

Fra: Star Trek

Man skulle tro at de stoiske vulkanerne var veldig behersket i alle livets aspekter, men når man ser på skipene deres er det ingen tvil om at de besitter en viss sans for kunst. Dette designet har ingenting med deres dyrebare logikk å gjøre, og jeg elsker det. Warp motoren deres er en ring som tar opp halvparten av skipets plass, mens de fleste andre raser klarer å pakke teknologien ned i langt mindre og mer strategisk plasserte komponenter. Dette skipet tilsvarer en rungende vulkansk latter!


3. Ori krigsskip

03

Fra: Stargate

Over denne franchisens ørtenhundreogfjerti episoder var det stor fare for skaperne å male seg inn i et hjørne. Goa’uldene var allerede en overlegen fiende, men det måtte stadig introduseres nye og større trusler. Ori’ene var, i mangel av et bedre ord, guder. De svære skipene deres, som bærer sine egne gigantiske stjerneporter, har et ganske abstrakt design som jeg liker å tro de valgte rett og slett fordi de kunne. De kraftige våpnene deres kunne nesten ta ned et asgard moderskip med et eneste skudd, og om ikke ryktet satte frykt i hjertet, så gjorde garantert synet av et av skipene deres det.

2. USS Enterprise

02

Fra: Star Trek

Dette må vel kunne kalles det mest kjente romskipet noensinne, kanskje til og med utenfor fiksjon. Da designeren skulle lage skisser av fartøyet, fikk han beskjed av Gene Roddenberry om å for all del unngå rakettform og vinger, ellers var det helt opp til ham hvordan det skulle se ut. Det ferdige produktet ble en blanding av klassisk science fiction og banebrytende utenfor-boksen-tenking. Hovedpartiet av skipet er ganske likt til en flyvende tallerken, mens resten ble til standarden gjennom flere tiår fremover; noe som både var forut for sin tid og samtidig knyttet til langt eldre verk av f.eks. Jules Verne og H.G. Wells. Jeg klarer ikke å stoppe å smile hver gang jeg ser det, ihvertfall!

1. Millennium Falcon

01

Fra: Star Wars

Mange vil sikkert beskylde meg for nepotisme her, og kanskje de har litt rett. Det er klart at ikoner som har vært en så stor del av livet mitt kommer til å havne høyt på listen, men jeg har også tatt meg ekstra god tid til å inspisere både dette og Enterprise ned til de minste detaljer.

Mens mange andre skip blir bygget som prosjektiler, holder falken seg tildels til den runde formen jeg allerede har vist min forkjærlighet flere ganger, samt noen fremspring i front som nesten minner om et insekts kjever. I stedet for et sentralt førerhus, finner vi piloten fullstendig på den ene siden, perfekt for å lokalisere ting både under og over skipet, mens kanonene sitter på bunn og topp. Og så bakerst finner vi selvsagt den attraktive buede rekken av motorer som lyser opp og sender mannskapet ut på eventyr. Hildring, for et vakkert syn!


Det er klart jeg har glemt noen skip, så la oss få høre deres egne favoritter i kommentarfeltet! Kanskje dere skulle sett enkelte skip bytte plass, eller rett og slett vært fjernet fra listen også…?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s