SPILLKVELD: Blood Bowl (2016 versjonen)

Du tar imot pasningen og spurter mot endesonen! Bare litt igjen nå, og- POW! Du blir grisetaklet av en ork dekket i metall og pigger. Ballen spretter den ene veien, mens du selv havner på tribunen, hvor den rablende gale fansen banker deg opp og
sender deg rett i haugen med andre besvimte innbyttere i gropen. Velkommen til Blood Bowl; fantasifotball i ordets rette forstand!

  • 2 spillere (kan spilles som liga, hvor laget utvikler seg og spiller mot flere lag)
  • 90+ minutter spilletid (varierer med forskjellige regler)
  • Middels vanskelighetsgrad
  • Høy (men fornøyelig!) grad av tilfeldighet

Kort oppsummert er Blood Bowl et spill hvor to lag, fra en alternativ fantasy-setting i Games Workshops univers, møtes til kamp for å spille en hybrid mellom amerikansk fotball, rugby og drap ved stump vold.

flat

HVORDAN FUNKER DET?

Hver «trener» har et lag bestående av 11 spillere i form av råtøffe miniatyrer som står klare til å male gresset rødt med blod, samt opp til 5 like ivrige innbyttere. Disse holder til i en «dug-out» ved siden av banen/brettet hvor trenerne også holder telling på antall runder og mål, samt status på spillere som blir slått ut i løpet av kampen.

Man bygger laget sitt ved å kjøpe spillere, fordeler og ferdigheter, og det fins et utall lag å velge mellom; orker, mennesker, alver, dverger, skaven (rotte-menn) og vandøde, bare for å ha nevnt noen.

Laget ditt er en del av en liga, hvor man avanserer ved at spillerne tjener stjernespillerpoeng og utvikler seg, og laget selv tilegner seg nevnte ferdigheter og goder, f.eks. gjennom å kjøpe sin egen hjemmestadion for å ha tilhengerne i ryggen. Hver spillfigur har sine egne verdier, som styrke, smidighet, hvor tungt rustet de er, og ofte også noen egenskaper som letter eller nuller ut negative effekter. Man kan også leie inn stjernespillere; eksepsjonelt gode karakterer som gir deg unike fortrinn.

De forskjellige lagene har ofte en særegen måte å spille på. Alver og skaven er raske og mobile med mindre rustning, og kan dekke store avstander og løpe rundt motstanderne. Orker og dverger er tregere, men tåler mer og er fysisk sterkere. Deres strategi handler ofte om å ha en mer direkte fysisk tilnærming til motstanderne framfor å angripe selve målsonen, i håp om å redusere det andre lagets antall spillere på banen og så gjøre et forsøk på å score.

Målet med spillet er såre enkelt, og mye det samme som sporten det er basert på; score flere mål enn motstanderen for å vinne. Forskjellen fra amerikansk fotball er at i Blood Bowl er grove taklinger, brutale knock-outs og annet skittent spill (som f.eks. å bestikke dommeren) høyst oppfordret og ofte nødvendig for å vinne, og dette er jo hele sjarmen med det!

En kamp er delt opp i to omganger, og i hver av dem får lagsjefene åtte runder hver hvor de utfører sine trekk. En runde varer i 4 minutter. Her må spillerne utføre taklinger, pasninger, blokkere, flytte på seg og spille skittent til tiden er ute, eller man feiler totalt på hva man prøver seg på ved å ikke klare terningkastet. Dette forårsaker en «turnover», og det blir motstanderens tur.

Alle trekk avgjøres med terningskast, og selv om oddsen er i din favør, kan du være sikker på at spilleren din snubler i sine egne skolisser idet han skal ta det triumferende siste steget inn i målområdet. Dermed handler det ikke bare om taktikk, men også tilfeldigheter, noe som gjør hver runde ekstra spennende. Et troll (ja, man kan ha et troll på laget!) kan for eksempel plukke opp en goblin, med eller uten ball, og kaste den til helvete, hvis den ikke føler en ustyrlig trang til å stagge sulten med lagkameraten sin i stedet, da…

FUNKER DET?

20170701_235737_1500928015561Ja! Så til de grader!

Blood Bowl kan se uoversiktlig og overveldende ut ved første øyekast, men man kommer overraskende fort inn i spillet og de grunnleggende reglene! Når man begynner å få bedre teken på hvordan ting fungerer, kan man utfordre seg selv ved å legge til andre regler man finner i det vedlagte heftet. I tillegg drypper det ut nye tillegg, og kortbunker med utstyr og hendelser til å bygge ut spillet, samt nye lag og spillfigurer. Mye å bruke pengene på, altså!

Spesialterningene og grunnreglene er som nevnt enkle å lære, og alle komponentene har høy kvalitet. Dem av oss som har fått prøvd det har allerede store ambisjoner om andre lag og revansjer mot hverandre, så her er det høy gjenspillbarhet!

OPPSUMMERING

Vi digger Blood Bowl, og skjønner lett at dette har vært en klassiker i nære 30 år i forskjellige versjoner. Humoren i spillet er vel så viktig som selve mekanikken!

UNDERHOLDNINGSVERDI: 9 / 10
GJENSPILLBARHET: 10 / 10

PS: Vi er også så heldig at vi holder til i en by med et aktivt miljø, så kanskje vi tar med et lag til Pouring Rain Open til høsten…?

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s