De 14 vakreste vennskapene på skjermen

Spenn dere fast! Fyrene blir sentimentale!

Idag er det kjærlighetens dag, men man trenger ikke nødvendigvis utveksle kroppsvæsker for å vise at man er glad i noen. Platoniske forhold kan bety minst like mye, og kan være tilfredstillende på måter som ikke innebærer at man blir svett, klissete eller andpusten. Også må man jo bytte laken hele tiden, og- Ok, kanskje jeg skal gi meg nå før det blir for åpenbart at jeg ikke har en date til ikveld…

Tim og Daisy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etter å ha havnet på gaten av forskjellige grunner, finner Tim og Daisy hverandre, begge på søken etter et nytt sted å bo. Leiemarkedet er hardt, og de bestemmer seg etterhvert for å prøve å finne noe sammen. Den sikreste måten er å late som om de er et par, og der har vi hovedplottet i serien. Mens de må fortsette å opprettholde fasaden for huseieren, utvikler det seg et flott vennskap mellom de tidligere komplett fremmede.

Det er der serien solgte seg så bra, for det viser perfekt hvor normalt et vennskap mellom en mann og en kvinne kan være. De lar seg være seg selv rundt hverandre helt uten filter uten at det noensinne utvikler seg til å bli en klein romanse (bare nesten). Som kirsebæret på toppen, finner vi også Mike, Tims bestevenn, men fokuset er på Tim og Daisy.


Fry og Bender

frybender

Bender gikk gjennom en ekstrem forvandling i løpet av serien, fra å ville ta livet av seg fordi han følte seg ubrukelig til å tro at han er sentrum i universet. Den eneste konstanten i livet hans er Fry, idioten som snublet tusen år frem i tid og rett inn i det kalde, mekaniske hjertet hans.

Det var Bender som fikk Fry til å finne seg til rette i en absurde fremtidsverden, og det er kun dem som virker å forstå hverandre og oppfordrer hverandre til å ha det gøy. Det er også flere episoder som viser hvor fortapt de er uten hverandre, og hvor desperat de kan være til å opprettholde vennskapet. Det er omtrent så nydelig som det kan bli mellom en tulling og en blikkboks.


Data og Spot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skal man lære en androide om følelser, må man starte på et helt grunnleggende nivå. Et gjennomsnittlig menneske er fylt til randen med dem, kan ha store problemer med å skille mellom dem, og har heller ikke særlig god kontroll når det kommer til å uttrykke dem. Dyr er mye enklere på den måten, ihvertfall så langt som vi klarer å tolke dem. Vis dem kjærlighet, og de elsker deg tilbake.

Spot begynte som en studie for Data, men uten at han var klar over det, har han formet et vennskap med den firbeinte krabaten, mye bedre enn han har klart med noen av de andre mannskapet. Kjærlighet trenger ikke være vanskelig.


Andy og Ollie Pesto

 

 

 

 

 

 

 

 

I Bob’s Burgers finner vi disse tvillingene, som helst skulle vært født inn i samme kropp om det var opp til dem. De er de eneste som klarer å tyde hverandres tungetale, og lider akutt separasjonsangst om de vandrer mer enn halvannen meter fra hverandre. De trenger hverandre, siden de umulig kunne hatt et normalt forhold til noen som helst andre. Veldig usunt, kanskje, men nødvendig. Og veldig underholdende.


Mulder og Scully

mully

Joda, det utviklet seg etterhvert til å bli et romantisk forhold mellom agentene som har sett alt, men med tanke på alt de har vært gjennom sammen, var det kanskje ikke så unaturlig at det skulle skje til slutt.

Scully spilte alltid skeptikeren som gjorde sitt beste for å holde partnerens bein på bakken, mens Mulder stadig utfordret den samme tvilen i henne. Mens han kastet seg ut i farlige situasjoner uten å tenke på konsekvenser, var hun der for å holde ham i skjortekragen. Når uhellet var ute med henne, hadde Fox alltid en hang for å finne henne. Det var alltid dem mot verden, så hvis de ikke hadde vært agenter, kanskje de ikke hadde likt hverandre i det hele tatt…?


Xena og Gabrielle

 

 

 

 

 

 

 

Vi har snakket om disse før, og hvordan de ble et viktig symbol for mange homofile. Det var nok alltid meningen at de skulle fremstå som mer enn bare venner, men ikke nødvendigvis bare for å cashe inn på målgruppen kåte tenåringsgutter. Skaperne av serien sa at de ikke ville utnytte seerne sine på den måten, og at det derfor aldri ble til noe mer enn et sterkt vennskap mellom Xena og Gabrielle.

For alle sine feil og sin middelmådige produksjonskvalitet, og alle klisjéene som la grunnlaget for vennskapet deres, var den siste episoden i denne serien hard på den gamle blodpumpen, noe som beviste at forholdet deres virkelig betydde noe, selv for dem som bare sporadisk fulgte med på serien.


Beavis og Butthead

 

 

 

 

 

Disse to håpløse idiotene har blitt til helter for flere generasjoner ungdommer, og faktisk ikke på så veldig annerledes måte enn overnevnte par. De representerer de sosialt utstøtte, som likevel klarer seg utmerket godt uten å hige etter godkjennelse fra alle andre. De eier ikke hell, har null tekke eller peiling på verken damer eller menn, og har ingen fremtid lysere enn å beholde jobben på Burger World.

Men, de er fornøyde så lenge de kan komme hjem til rottereiret sitt og se på MTV sammen. Dette er den typen vennskap hvor man kan kalle hverandre «buttmunch» og «turdburglar», og klinke til hverandre en gang iblant uten at det svekker det et fnugg.


Harry, Hermione og Ron

 

 

 

Med tanke på at handlingen er satt i en verden hvor magi, drager og gigantiske edderkopper er dagligdags, er elevene på Hogwarts imponerende normale. Jeg kjenner meg igjen i det å straks finne tonen med noen på første skoledag og holde seg til dem, siden det var slik jeg traff både Mats og Thomas. Og slik er det også med disse tre.

Like normalt, går de gjennom opp- og nedturer sammen. Den ene dagen setter de livene sine på spill for å redde en av de andre, mens de den neste kan krangle over lekser. Når hormonene for fullt herjer med kropp og hode, bryter de selvsagt også ut i sjalusi, men finner alltid veien tilbake til hverandre. Slik er det med gode venner; du vet hvem du bør holde på, og finner det best å legge til side teite intriger.


Han og Chewie

hewie

Det blir aldri skikkelig forklart i filmene hvordan en wookie og en smugler havnet sammen, men med tanke på hvor godt Han forstår gryntene og brølene til Chewbacca, er det antatt at de har hatt mange år sammen allerede. I bok-trilogien om Han Solo derimot, får vi vite at han var en soldat under Imperiumet, som ble beordret til å drepe Chewbacca, men istedet valgte å redde livet til den svære bamsen og rømme.

Det betyr at forholdet deres kommer av Chewbaccas livsgjeld til redningsmannen sin, men det er jo ikke dermed sagt at det ikke kan bli vennskap ut av det. Men, det er ikke før Chewie tilbaketaler ved å redde livet til Solo at han innser hvor godt de fungerer som partnere. Og siden har de holdt sammen.

PS: Det blir spennende å se hvordan den nye filmen bringer dem sammen, siden all historikk fra Lucas-tiden utenom filmene ikke lenger regnes som kanonisk…


Thelma og Louise

 

 

Selvsagt må vi ha med dette ikoniske paret! Ikke fordi det er obligatorisk, men fordi alle en gang har drømt om å slippe alle hemninger, løsrive seg fra sitt kjedelige hverdagsliv og bare kjøre utfor en klippe. Vel, kanskje ikke den siste biten.

Bestevennene skulle egentlig bare på fisketur, men ender opp med å drepe en mann som forsøkte å voldta Thelma, rane en bank, og å sprenge en lastebil i luften. Politiet klarer til slutt å jakte dem ned, men i stedet for å overgi seg og sitte resten av livet bak lås og slå, bestemmer de seg for å ende turen på spektakulært vis. Ikke akkurat noe man bør oppfordre folk til å gjøre, men det er symbolikken som er viktigst her. Venner holder sammen i tykt og tynt.


Charlie og Frank

 

Etter å ha blitt skilt, velger Frank å kaste fra seg den rike livsstilen, og flytter inn med Charlie, som med én gang tar ham under vingen og viser hvordan man lever livet som bunnslam. Den usansynlige duoen er nesten som et gammelt eksentrisk ektepar, begge med opptil flere 3’er feil på mangellappen. Kanskje det er derfor det funker så bra?

Mens hele gjengen teknisk sett kan regnes som venner, er det som oftest kun Frank og Charlie som noensinne viser at de bryr seg om hverandre.


Joan Jett og Cherie Currie

jetturrie

Vi tillater oss å ta med dette pionerende rockeparet på grunn av filmen om ‘The Runaways’ fra 2010, med Kirsten Stewart og Dakota Fanning i hovedrollene. Jentene var 15-16 år da de dannet bandet, og ble lynraskt signert til et av de største plateselskapene. De ble nærmest overfalt av både fans og hatere, fikk dop levert i fanget og ble bjeffet etter av manageren, og kunne ikke gjøre annet enn å klamre seg til hverandre for å unngå å synke.

«Vakkert» er kanskje ikke det beste ordet å beskrive historien deres med, men alle gode vennskap har turbulens og tøffe tider, og Jett og Currie trengte hverandre for å overleve den korte karrieren sammen.


Merry og Pippin

merpin

Den gigantiske tilhengerskaren slo seg på Frodo og Sam så til de grader, men det var et annet par som også fortjente beundring og tilbedelse på samme urovekkende nivå. Vi snakker selvsagt om Meriadoc Brandybuck og Peregrin Took, de staute høvdingsønnene som nærmest trygler om å få følge ringbæreren til en sikker død. Gartneren Sam ble tross alt pålagt å dilte etter, selv om han også sa seg villig.

Når de faller fra felleskapet klarer de to å overleve overraskende bra sammen, selv etter å ha blitt herjet av orker og hjulpet med å styrte selveste Saruman! Og ikke vender de hjemover heller, for de har et oppdrag å fullføre. Når etterhvert også de skiller lag, er det tanken på å se hverandre igjen som driver de livslange vennene og gir dem mot til å fortsette å kjempe. Det er dedikasjon, det.


Kirk og Spock

spirk

Si hva du vil om Shatners evner som skuespiller, men Kirks farvel med Spock i ‘Wrath of Khan’ er noe av det mest hjerteskjærende som noensinne har skjedd på lerretet. Når det går opp for ham hva Spock har gjort. Når Spock, så veldig ukarakteristisk for en vulkaner, kaller Kirk sin venn. Når kapteinen ytrer det stille «nei» når hans nummer en segner om og dør foran ham uten at han kan gjøre noe for å redde ham.

Dette er to menn med mer til felles enn man først skulle tro, og har også stor respekt for sine ulikheter og sine forskjellige måter å løse konflikter på. Enhver kaptein ville sørget over tapet av et medlem av mannskapet, men under sitt siste farvel med sin venn, er det like før Kirk bryter sammen, og viser hvor mye de har betydd for hverandre.


Hvilke andre kompiser skulle dere likt å se på listen? Kjør på i kommentarfeltet!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s