MYSERIET: Evilspeak (1981)

Hva får du hvis du blander en datamaskin og sjelen til en satanisk kultleder…?

Stanley Coopersmith (spilt av Clint Howard) ble sendt til militærskole etter at foreldrene hans døde i en bilulykke, og har blitt det nye mobbeofferet til sine medrekrutter, lærere, trenere, vaktmestere, prester, you name it. Det er rett og slett ingen som liker denne likandes taperen.

Når han blir satt til å rydde i kjelleren til kapellet på skoleplassen, kommer han over et bortgjemt rom fullt av okkulte effekter. Det viser seg at kirken ble grunnlagt for flere hundre år siden av en kar ved navn Esteban, som ble bannlyst fra Spania etter at det ble kjent at han var lederen av en satanisk kult. Kirken har merkelig nok fremdeles bilder hengende av den dystre jævelen, med pentagram og full pakke, men behandler det som hellig grunn like fullt.

Stanley finner også mr. Beelzebubs personlige dagbok, og mater inn det latinske innholdet i skolens datamaskin. Dette er selvsagt nok til at maskinen blir besatt av mannens sjel, og begynner å blafre med et lysshow som ville gjort Pink Floyd sjalu. Stanley følger velvillig instruksene til å påkalle djevelen som dukker opp på skjermen, uten å blunke over ingredienser som menneskelig blod.

Det er ikke før senere, når noen av elevene har gått for langt og drept hunden hans, at Stanley bestemmer seg for at «Hei, vent nå litt. Kanskje jeg kan bruke dette sataniske ritualet og den onde maskinen min til å ta hevn?», og det er da blodbadet begynner…


30Mads syns: Vent, sa jeg «blodbad»? Jeg mente selvsagt 80 minutter med mobbing til Stanley når bristepunktet og manner seg opp til å anskaffe den siste ingrediensen for å fullføre ritualet. Maskinen klarer på et eller annet vis å vri om nakken på vaktmesteren, og jage griser inn på badet til en naken kvinne for å spise henne, men det er ikke før i filmens innspurt at Stanley tar over arbeidet.

Dette er en ekstrem versjon av ‘Revenge of the Nerds’. Stanley har noen venner blant rekruttene, og en kokk som virker å syns synd på ham. Man skulle tro de skulle spille mer inn i historien, men de har egentlig ingen annen hensikt enn å gi Stanley bittelitt tro på menneskeheten før han likevel gir seg hen til Esteban. Vent, det høres ut som en helt annen type film…

For folk som elsker blod og gørr, har filmen utrolig skuffende effekter. Her er det snakk om pappmasjé-baller fylt med pastasaus, og veldig klønete utført praktiske effekter. For dem som ser etter plott, er det også bare å rette nesen en annen vei. Det er tynt og mangler fokus på mannen og kreftene som er opphavet til ondskapen, og det er null motivasjon bak hersingen med hovedpersonen. Det er rett og slett ikke det fnugg skummelt.

De aller fleste karakterene introduseres som avskyelige mennesker som du håper dør, men når det kommer til stykket føles ikke noe av det som en rettferdig slutt, verken for mobberne eller Stanley. Dette er ikke en hevner besatt av overnaturlige krefter, bare en stakkar som er blendet av raseri og sorg, noe som er litt for relevant i dag.

Filmen veksler mellom kjedelig og ubehagelig, og ender med en kort, uklimaktisk og utilfredsstillende slakteturné i kirken. Jeg liker å tro at moralen er at hevn ikke løser noe, men jeg tviler på at det var skapernes intensjon. Vil du ha skrekkfilmer om teknologi, se heller Videodrome eller Brainscan, som vi også har sett. Denne kan du trygt styre unna.

(Et lite PS til filmskapere: Ikke. Drep. Hunden!)

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s