Hjernedød underholdning

Hva har skjedd med zombiene?

Zombier har vært skrekkens nummer én siden George Romero gikk ut av filmskolen, og har i senere tid blitt en viktig del av popkultur også. Legg hva du vil i ordet «viktig», men poenget er at zombier er overalt.

Vi har en overflod av overlevelsesspill, en relativt spesifikk sjanger, fullstendig overkjørt av sjanglende dauinger. Vi har så mange filmer om nazizombier at jeg har mistet tellingen, en absurd tanke som bare hadde fungert som en spøk for ti år siden (vel, hadde det ikke vært for at dette absolutt ikke er et nytt konsept…). Vi har eksisterende franchiser, om alt fra kaniner og sukkerspinn til skremmende virkelighetsnær krigføring og bilspill, og så mange av dem har DLC eller en helt egen versjon som omhandler zombier. Er det ikke på tide vi lar de døde få hvile?

Vi har barneserier, leketøy og til og med godteri inspirert av de vandøde. Råtnende lik som river kjøtt og lem av folk med sine resterende tenner og graver ut hjernene deres til dessert, myntet på og tilrettelagt for småbarn (uten den samme sulten for tarmer og tånegler, riktignok). Er ikke dette et tegn på at det kanskje er på tide å legge zombier på hyllen…?

Jeg forstår at det er vanskelig å være kreativ. Selv om man ikke engang er klar over det, hender det titt og ofte, og kanskje til og med hele tiden, at man bruker en idé som noen andre allerede har hatt. Men, zombier har blitt en selvfølge. Zombier har blitt utgangspunktet. Enten syr man det på en eksisterende franchise, som en omvendt kreftoperasjon, eller så bygges hele spillet, filmen, leketøyskolleksjonen, eller hva det måtte være, rundt dette ene stikkordet, uten at man bryr seg for mye om annet innhold.

Men hør, selv om jeg syter og klager som en gammel knark som våknet opp til en hippiekoloni på plenen sin, så innrømmer jeg at det fremdeles er en viss underholdning i konseptet. Shaun of the Dead var en glitrende hyllest. Walking Dead sto relativt stødig til å begynne med. Resident Evil sagaen har hatt noen kule innspill. Det fins fremdeles ting som er verdt å få med seg, men zombier har blitt så vannet ut av alle mulige andre ting nå at de har fullstendig mistet effekten de engang hadde. Zombier er ikke skumle lengre, og hva er da vitsen?

Det var en gang jeg likte ‘Fairytale’ av Alexander Rybak også, men det var før jeg hørte den 40 ganger om dagen over halvannet år. På samme vis, har også denne hesten blitt slått så til døde at den har blitt til et fint pulver, og det er ingenting brukbart igjen av den. Så, kanskje vi skal la disse stakkarne få vandre tilbake til gravene sine og finne et annet tema å tyne de neste 50 årene…?


PS: Dette er grinebiter Mads sitt synspunkt, og reflekterer ikke nødvendigvis de andre fyrene sine meninger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s