Nerdenes hevn!

2018 er utopiet som de bebrillede og gymnastikkskye introvertene aldri engang turte å håpe om for 20-30 år siden…

Dette er en redigert versjon av en artikkel Mads skrev for Rutetid.

Det er nemlig ikke så lenge siden det vanket kokos, buksevann og det som verre var på dem som ble fersket med sine kvisete neser i et eksemplar av Ringenes Herre i storefri. Fikk bøllene nyss i at du også drev med miniatyrmaling eller laiving, så var det bare å begynne å øve seg på å bryte opp skapet sitt fra innsiden. Nerder hadde med andre ord ingen trygg tilværelse, og det var ikke en tittel man bar på brystet med stolthet, slik som i dag.

Mørketiden

På 80-tallet stormet det spesielt kraftig rundt rollespillere, som ble stemplet som djeveldyrkere fordi de samlet seg i kjellere verden over for å spille yatzy for viderekomne. Om det var bruken av matematikk eller fantasi som motstanderne så ondskapen i er ikke godt å si, men ting som Dungeons & Dragons var altså ifølge dem laget for å korrumpere og lokke en hel generasjon til å vende ryggen mot gud. Det eneste dette medieoppstyret førte til var selvsagt at flere kjøpte seg terningsett, kapper og løsskjegg, og spillerbasen har bare vokst med årene.

str-dd

Drahjelp

Men, det er ikke før den siste tiden at denne typen episke emulatorer virkelig har fått inntog i populærkulturen. Kanskje det er fordi nerdene har fått underholdningseliten i ryggen at det plutselig har begynt å løsne litt, når folk som Vin Diesel (ivrig rollespiller), Mila Kunis (manisk opptatt av World of Warcraft), Rosario Dawson (som kan be deg kysse ræva til en ferengi på klingon) og utallige andre usannsynlige nerder i rampelyset har begynt å snakke åpent om sine walks on the geek side.

Eller er det kanskje fordi vi har fått vitenskapen i ryggen også? Studier viser at rollespill hjelper på både selvtillit og samarbeid, og bruken av kreativitet kan gjøre deg mer løsningsorientert og snarrådig. Enkelte studier påstår også at folk som driver med rollespill er smartere og mer empatiske enn andre, så det er ikke måte på hvilke fantastiske mennesker vi nerder tydeligvis er! Så, hvis du har en sjef eller en lærer som gjør jobben sin spesielt godt, skal du ikke se bort fra at hun går under navnet Grommak Drageskjender på fritiden…

En stor verden

Men, det er ikke bare rollespill som gjør det stort, heller. Listen over de mest populære filmene på denne siden av millenniet er fylt til randen med science fiction, fantasy og superhelter. Enkelte tjener også til kaviar på bordet og sjampis i badekaret ved å være over gjennomsnittlig kompetente tastaturryttere. Til og med brettspill har gått fra å være Monopol og Ludo til millioner av velproduserte titler og varianter! Og, er man virkelig investert, kan man til og med ta universitetsgrader i både Tolkiens verden og Harry Potter! Om ikke det er et godt plaster på såret for dem som ble brukt som peilepinn på guttedassen, så vet ikke jeg!

Så, kanskje det å trille crits eller kunne sitere vogon poesi fremdeles ikke får deg dame like mye som en solbakt adoniskropp i en mini-speedo, men gapet har ihvertfall krympet! Når du treffer den personen som digger den samme bokserien som deg, eller tar filmsitatene dine på strak arm, da vet du at du har funnet noe spesielt. Og, nå som det faktisk har blitt kult å være nerd, kanskje det ikke er så naivt å tro på fred på jorden og snø i helvete…?

Jaja, uansett;

Viva la revolucion!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s