SPILLKVELD: Equity

Equity er et norskutviklet spill inspirert av forskning rundt finansbobler og psykologi, men fungerer like godt for dem som ikke interesserer seg for noen av delene!

Utviklere: Markus Mostue og Jan Richard Svendsen
Antall spillere: 3-6 (Testet med 3 spillere)
Tid: 60-90 min
Vanskelighetsgrad: Lett
Sjanger: Økonomi

Equity handler enkelt og greit om kjøp og salg av aksjer og kunst. Den som til slutt sitter med den største formuen, vinner. Dette oppnår man ved å presse andre ut av markedet, smøre og godsnakke hverandre, skape og bryte allianser, og selvfølgelig sende de andre spillerne gråtende ut av rommet mens du kakler manisk og kaster sedler triumferende opp i luften. Eller er det bare i vårt hus…?


Hvordan fungerer det?

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Equity minnet oss ved første blikk om Monopol, noe som er en urettferdig sammenligning siden eneste basis er at de begge er økonomispill, men la oss bruke det likevel.

Mens den gamle klassikeren for det meste bare har noen samhandling når man må gi over en ferdigbestemt sum til hverandre, har alle spillerne i Equity hele tiden noe å si for hverandres økonomi. Kunstverk og aksjer blir lagt ut i åpne auksjoner, og man kan fullstendig ruineres, eller lure til seg verdifulle ting for en slikk og ingenting. Man kan spille farlig ved å presse opp prisen på noe som man egentlig ikke trenger (eller vet er verdiløst), i håp om at de du byr mot er desperate nok til å fortsette.

Det som gjør spillet mest interessant, er handlingskortene. Tenk på dem som sjansekort fra helvete. De kan stenge spillere ute av auksjoner, tvinge dem til å selge deg aksjer for en billig penge, gi deg muligheten til å selge kunstverkene dine for stor profitt, og utstede andre store og små fordeler og ulemper. Man kan til og med tyste på andre spillere til skattefuten og sende advokater etter hverandre, så dette er absolutt ikke et spill som er laget for å smi vennskap!

Det konkrete målet med spillet er å ha minst $50.000 og en yacht. Det høres kanskje enkelt ut, men når en spiller møter disse kriteriene og erklærer seg vinneren, har de andre fremdeles mulighet til å fullføre runden uten dem, og kan bruke alle eventuelle oppsparte handlingskort for å forsøke å ta igjen den midlertidige vinneren. Ender noen andre opp med en større formue (samt en yacht), er det de som vinner istedet. Derfor kan man ikke gi seg før man føler seg helt sikker på at man stikker av med seieren.

Utvikler Markus Mostue forklarer hvordan man spiller:


Hva liker vi best?

Den store forskjellen fra Monopol er at mye av dette spillet ikke handler om flaks, men taktikk. Man kan for eksempel trille til fingrene blir såre og aldri lande på Rådhusplassen eller Ullevål Hageby (helt til noen andre har kjøpt dem og reist hoteller, selvsagt), mens i Equity flytter man seg som en samlet gruppe rundt brettet, og det er en nærmest konstant kniving om ressursene.

Uvissheten om hvilke kort motstanderne har gjemt i ermet, eller hva som blir det neste aksjekortet på bordet, gjør det spennende fra begynnelse til slutt. En aksje øker nemlig drastisk i verdi jo flere man har av samme type, og inntekten din blir for eksempel tidoblet når man går fra å ha to til tre av dem.

Handlingskortene er utrolig gøye å spille når man har de rette. Noen kan forsøke å beskylde deg for skattefusk i håp om å tvinge fra deg litt penger, men da kan du kaste advokatkortet på dem, be dem pent om å dra en viss plass, og beholde pengene dine med et veldig fornøyd glis. Mer av den varme følelsen kommer når man endelig trekker det rette kunstforhandlerkortet som lar deg selge maleriet du har tviholdt på i lang tid. Det er disse kortene som gjør hele spillet!

Vi må jo også nevne at Equity kommer i en lekker forpakning! En anonym treeske med den flotte logoen stemplet på topp skiller seg godt ut blant de andre spillene i hyllen, og kommer nok til å pirre folks nysgjerrighet.


Hva kunne vært bedre?

Som i alle spill med terninger, har tilfeldigheter noe å si. Man kan være en ypperlig taktiker, men terningene gjør som de vil. Profitten kan svinge veldig, enten man selger kunst eller triller på inntekter på aksjene sine. Dette er ikke nødvendigvis et minus for alle, siden det kan være spennende nok i seg selv, men vi bare føler at det bør belønne taktikk over flaks, siden hele spillet handler om å være en skarpsindig jappe. Det kan være veldig demotiverende å spille godt uten å få noe igjen for det.

Temaet for spillet er nok ikke noe som skriker «kjøp meg!» for mannen i gaten. Man har gjerne ikke lyst på en tung økonomileksjon når man bare vil slappe av med et brettspill, men det er jo ikke det dette er, heller. Det er ikke noe som har noen negativ effekt på selve opplevelsen, men vi er redd det kan være litt avskrekkende for dem som skal handle spill uten å vite noe mer om det.

Reglene kan av og til være litt vanskelig å tolke. Det tok for eksempel noen runder før vi skjønte at kortene som blir utdelt under ‘Innsideinformasjon’ ikke skal regnes som inntekt, men kun brukes som hint på hvilke kort som ligger til auksjon, og vi endte opp med å fullstendig tømme banken for penger. Reglene sier heller ikke noe om personen som kaller seg vinneren fremdeles kan påvirkes av handlingskort, eller om de er immun. Vi måtte se videoen overnfor for å få full forståelse.


Oppsummering

Equity er en ulv i litt slette fåreklær, og passer godt som både hyttespill og festspill, så lenge man har konkurranseinstinkt. Er man ikke interessert i å delta i metaspillet (å forhandle seg imellom, skape allianser og vendettaer, dolke hverandre i ryggen, osv.) kommer man ikke til å ha det særlig gøy. Men, det er jo en personfeil, ikke Equitys skyld. Etter et litt lunkent førsteinntrykk, kan vi si at vi anbefaler dette spillet på det varmeste!

pluss

  • Lekker forpakning.
  • Lav vanskelighetsgrad.
  • Veldig gøy og spennende sammen med engasjerte spillere.
  • Mange muligheter til å stikke kjepper i hjulene på hverandre.
  • Høy risikofaktor for seg selv også, som gjør at hvert valg føles viktig.

minus

  • Regler er tidvis diffuse, og kan feiltolkes.
  • Tilfeldigheter kan overgå taktikk.

Equity kan kjøpes direkte gjennom den offisielle siden deres, på Facebook, og hos forskjellige forhandlere i Oslo.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s