Oppfølgere vi vil se – ‘The Scouring of Middle-Earth’

Å lage oppfølgere er litt som å produsere popmusikk. Du har allerede materiale å bygge på, og du vet hva som selger…

Det er populært å klage over mangelen på kreativitet i underholdningsbransjen, men er det egentlig så fælt som vi skal ha det til? Er det ikke greit å ha noe som er lett på øret en fuktig natt til søndag, samtidig som det er kjekt å ha noe på skjermen som krever akkurat nok hjerneaktivitet av deg til å holde øynene åpne og le mens du drar deg på sofaen dagen derpå?

Vi har innsett at «sequel» og «remake» nå står øverst på bransjens steintavler. Vi får vel bare prise oss lykkelige over at ikke all skjermunderholdning har gått over til å bli hjernedøde virkelighetsprogrammer som ikke koster annet enn verdigheten vår å produsere. Derfor tenker vi heller å i denne serien foreslå noen oppfølgere som vi faktisk kunne tenke oss å se, og begynner med en TV-serie i kjent territorium…

Historien fortsetter

Det er kanskje blasfemi å tukle med Tolkiens verk. Noen går til og med så langt som å kalle filmatiseringene for ren, ubehandlet gjødsel, men la oss for et øyeblikk forestille oss at vi finner produsenter, regissører og manusforfattere som kan gi en verdig fortsettelse hvor Ringenes Herre stoppet.

Historien ender med at Frodo, Bilbo, Gandalf og et knippe alver drar til det hinsidige, men hva med alle de gjenværende? Hva med Sam, Merri, Pippin, og resten av the Shire? I bøkene handlet det nest siste kapittelet om hvordan hobbitene måtte gjøre opprør og kaste ut Sarumans menn som hadde kapret og skjendet landet deres. Dette i seg selv hadde jo vært en enestående pilot-episode! Vi kunne kanskje fulgt andre medlemmer av Took og Brandybuck klanene, og fått innsyn i selve invasjonen av landet deres også.

Kongen kommer igjen og igjen

Tolkien la også grunnlaget for hvordan ting utvikler seg videre i Rohan og Gondor, gjennom noen notater om monarkiene bakerst i bøkene. Hvordan er for eksempel forholdet mellom seiersherrene og stammene som kjempet for Sauron og Saruman? Det er naivt å tro at det blir varig fred i riket, og mens den resterende befolkningen fokuserer på å gjenreise hjemmene sine, kan mye skje i skyggene.

Med dette i tankene virker det jo også umulig for menneskene å ha fullstendig kontroll over Mordor. Sauron er kanskje borte, men landet er fremdeles hjem til mange mørke skapninger, både over skydekket og i grottene dypt under fjellene. Krigen er ikke nødvendigvis over selv om hærførerne har falt, tross alt.

Av dverger og menn

Og, skulle vi trenge enda mer plott, kan vi jo prøve å finne ut hva dvergene drev på med mens krigen i sør herjet. Hadde de egne problemer som holdt dem opptatt, eller var de bare motvillige til å delta? Både Dáin og Bards folk ble tross alt gjort oppmerksom på hva som foregikk da de fikk besøk av Saurons emmisærer, og hvilken dverg sier vel nei til å kløyve orkeskaller? Kanskje de nok en gang forsøkte å gjenerobre Moria mens orkene var opptatt andre steder, eller at de drev konstruksjon av et nytt og like enestående rike et annet sted.

Den vide verden

Ifølge Tolkiens notater og skisser, og alle verkene hans tatt i betraktning, fins det ufattelig store landområder som har gått nærmest uutforsket. Sør for Gondor fins den gigantiske Haradwaith ørkenen, og enda lengre sør, samt øst for Mordor, er det milevis med sletter, skog og kystområder som vi vet nærmest ingenting om.

Det er ingen tvil om at Middle-Earth var Tolkiens livsverk i ordets rette forstand, og hadde han levd lengre, ville han nok fortsatt historien sin. Nostalgien vår setter nok listen så høyt at vi umulig kunne blitt helt fornøyd om dette hadde blitt en realitet, men tenk dere en serie satt til denne verdenen med kvalitetsnivå rundt Rome eller Game of Thrones! Det er lov å drømme…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s