SPILLKVELD: Exit – The Game

Det mest frustrerende og belønnende spillet du noensinne kommer til å spille!

Utgiver: Kosmos (2017)
Spillere: 1-4
Vanskelighetsgrad: Veldig enkelt konsept, men varierende vanskelighet på gåter.

NB! Vi testet ‘The Abandoned Cabin’, som har en vanskelighetsgrad på 2,5/5!

Hva er det?

20180526_034404Escaperooms har eksplodert de siste årene. Konseptet er uhyre enkelt i seg selv; du blir stengt inne i et hus/rom og må finne veien ut igjen. Så kommer den verre biten; du må løse ørten gåter som leder videre til andre gåter, og deretter flere gåter, osv. Jeg er interessert i å se forsvinningsstatistikkene her til lands, for jeg er jammen ikke sikker på om det i det hele tatt fins utganger på disse jævla stedene! Og kanskje vi bør gjøre noe med alle disse Moriartyene som tydeligvis går fri…

Uansett, dette lille spillet setter deg i en slik situasjon, og målet ditt er å flykte før skurken kommer tilbake og lager hundemat og tøfler av dere!

Hvordan fungerer det?

Kosmos har komprimert konseptet ned til et spill som for det meste bruker kort. Dere har røde kort med gåter, grønne kort som gir hint og løsninger, og blå kort som sier om svaret ditt er korrekt eller ikke. I tillegg har dere et kodehjul, og hver gåte skal gi en tresifret kode som sier hvilket blått kort dere skal se på. Tar dere feil, er det bare å legge hodene i bløt igjen. Har dere rett… vel, da er det bare til å legge hodene i bløt igjen, da også, for det virker å alltid være flere gåter å ta fatt på.

Det følger også med et lite hefte fullt av nonsens som gåtene kommer til å referere til. De kan også henvise til tidligere gåtekort dere har trukket, for her henger det meste sammen. Sakte men sikkert får dere mer informasjon om stedet som forhåpentligvis bare er et midlertidig fengsel, og den siste koden kommer til å åpne utgangsdøren.

«Men hvorfor kan jeg ikke bare stupe ut gjennom vinduet?» spør du kanskje. Vel, da er jo hele vitsen borte, så bare spill med, okei?

Hva fungerer?

Dette spillet bruker absolutt alle komponenter av innholdet i boksen på en imponerende måte, og har til og med noen hemmeligheter! Dette er nemlig ikke noen sofa fra IKEA hvor det ligger hundre smådeler igjen bare sånn for å gjøre deg nervøs for å sette deg. Hvert ord, hver lille del av hvert bilde, farger, former, posisjoner; alt har en betydning. Det var av og til sjokkerende hvilke ørsmå detaljer som avga svarene, og hvor ofte man brukte opp igjen kortene og sidene i heftet.

Det er også meningen at man har en tidsfrist, og poengsummen til gruppen er i tillegg avhengig av hvor mange hint og eventuelle løsninger man brukte i løpet av spillet. Vi kan ikke se for oss at noen kan komme seg gjennom hele greien uten et eneste hint med mindre man er reinkarnasjonen av Alan Turing, men det er jo en artig utfordring å gi seg selv, og det føles faktisk som et stort nederlag å gi opp.

Vi kan også anbefale dette for dem som har behov for teambuilding, for det er absolutt nødvendig å kunne kaste idéer mellom hverandre, og det blir etterhvert så mange komponenter på bordet, at det kan være bra å ha flere grupper som holder på med flere ting om gangen.

…og hva fungerer ikke?

Enkelte gåter er litt vel abstrakte. De får deg til å bryte ned og dissekere hver eneste lille kvadratmillimeter på alt som ligger på bordet, helt til ingenting gir mening og du tenker at svaret kan være hva som helst. Og dette er snakk om den enkleste versjonen av spillet! Et par av gåtene var så absurde at selv etter å ha sett på løsningskortet forsto vi ikke en døyt. Er vi virkelig så dumme…?

Spillet ber deg også om å rive, brette og klippe i komponentene, så dette er tiltenkt engangsbruk. Man kan jo alltids komme unna det med litt kunst og håndverk, men når du tross alt først har sittet der og lekt CSI i flere timer, så kommer det til å ta laaang tid før du har glemt innholdet nok til å kunne spille det på nytt igjen. Dette påvirker ikke spillopplevelsen, men det stikker jo litt i hjertet å herpe noe du har brukt penger på…

20180525_203847
Det er lov å bli frustrert…

Oppsummering:

+ Veldig mye innhold i liten forpakning
+ Alle komponenter godt utnyttet
+ Genialt utførte mekanikker
+ Stor variasjon av type gåter
+ Engasjerende som både solo- og gruppespill

– Engangsbruk
– Altfor abstrakte gåter av og til
– Veldig mye å holde kontroll på gjennom store deler av spillet

Brettspillshop.no har ‘The Abandoned Cabin’ og flere andre eventyr i denne serien tilgjengelig!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s