10 heltinner som sparker ræv!

I dag feirer vi den internasjonale kvinnedagen, men viker ikke stort fra vårt normale program. Her er noen av de største heltinnene fra vår type film og TV!

Eowyn

eowynFra: Lord of the Rings

Valget sto mellom denne ridderen fra Rohan og Galadriel, men Eowyn gjør tross alt mest av seg. Når hun blir bedt om å holde seg hjemme med barna og de andre kvinnene, trosser hun kongen sin og forklér seg som en av mennene hans for å ri inn i kamp med ham. Hun vil heller dø med sverdet i hånden enn å bli fengslet eller slaktet om slaget skulle bli tapt, og ender opp med å drepe heksekongen av Angmar i forsøket på å redde kong Théoden. Hun er muligens den råeste karakteren gjennom alle Tolkiens verk!


Xena

xena

Fra: Xena, Warrior Princess

Denne krigerprinsessen ga oss et veldig forvirret forhold til ululering, og hun var kledd i en rustning som ikke akkurat hadde hovedvekt på beskyttelse. Serien kan med godvilje kalles adekvat, men den hadde en viss sjarm som fikk oss til å fortsette å se på. Til tross for alle sine mangler, hadde den en av de få prinsessekarakterene som faktisk kunne finne sin egen vei ut av nød. Kanskje enda mer banebrytende var forholdet hennes til kompanjongen sin Gabrielle, som mange homofile har tatt til hjertet. Det er ganske mye å hente fra en spin-off av en kjip fantasy-serie!


Cassandra Anderson

judge_andersonFra: Dredd

Det er ingen av oss som har lest tegneseriene, så dette er utelukkende basert på filmen fra 2012.

Cassandra Anderson er en feilende kadett som akkompagnerer Dredd på et oppdrag slik at han skal kunne gi henne en endelig evaluering. Hun er synsk, og det er flere som mener at hun ikke egner seg som en dommer på grunn av at hun lar følelser stå i veien for dømmekraften hennes. Når duoen går opp mot mafiosoen Ma-Ma viser hun seg likevel ganske så kompetent og effektiv. Det er ganske kult hvor godt de har balansert karakteren hennes, og man kan se at hun sliter med situasjonen hun befinner seg i, og heller lærer seg å overkomme den, framfor å bare instinktivt være en badass.


Rita Vrataski

ritaFra: Edge of Tomorrow

Samme som Tom Cruise sin karakter, har Rita levd den samme dagen om og om igjen, og lært seg å forutse motstandernes trekk. Når hun mottar en blodoverføring, mister hun evnen sin, og må i stedet bruke det hun har lært til å trene opp William Cage til å bli en kriger som henne. Det utvikler seg selvsagt til å bli et romantisk forhold mot slutten av filmen, men det er lagt et ganske bra grunnlag for det. Det er liksom ikke slik som når James Bond boller den neste kvinnen han ser, bare for å sette punktum på filmen. Gjennom hele historien spiller begge karakterene en like viktig rolle i å redde verden, og Rita insisterer på at Will ikke må la følelsene for henne komme i veien for oppdraget. Hun vil heller gi livet sitt for å redde menneskeheten.


Brienne of Tarth

brienne

Fra: Game of Thrones

Game of Thrones bød uten tvil på det vanskeligste valget! Arya er en selvskreven kandidat, samt hennes eldre søster nå i de senere sesongene. Daenerys, så klart. Cersei, enten man hater henne eller ei, bør også nevnes, og ikke minst den fantastiske Lady Mormont. Men, hårfint foran alle andre velger vi å sette giganten (i alle ordets forstander) Brienne. Hun er en av de få karakterene som fremdeles har et godt hjerte, og hun har evnen til å rive det ut av kroppen på dem som står i veien for henne. Hun har tydelig også fremdeles en samvittighet, og sverger å kjempe for det som er godt til hennes siste åndedrag. Til tross for all motgangen hun møter, fortsetter hun sin tilsynelatende uendelige pilegrimsreise. Om det er noen som fortjener å sitte på jerntronen, så er det henne!


Jackie Brown

jackie-brown

Fra: Jackie Brown

Karrieren hennes startet riktignok med en del exploitation filmer, men Pam Grier har etterhvert høstet mye god kritikk og beundring for sine roller. Hun var tidlig ute som action-heltinne (Foxy Brown, Coffy), så vi hadde mye å plukke fra her, men vi føler at Jackie Brown representerer evnene hennes best. Her er det ikke bare snakk om å være en enkel bartkløyvende trynemoser eller nok en offer/hevner rolle, men en middelaldrende kvinne som ikke vet helt hvor sitt moralske kompass peker, og kun gjør det hun må for å overleve situasjonen hun selvforskyldt har havnet i. En perfekt balansert rolle, og enestående utført!


Hermione Granger

hermioneFra: Harry Potter

En helt trenger ikke å ha muskler, eller å kunne drepe både med og uten alle mulige våpen. Helten trenger heller ikke være gammel nok til å kjøpe øl, ifølge denne populære bok- og filmserien. Rowling  gjorde en ganske viktig forskjell for barn når hun skapte jevnaldrede forbilder som de allerede kunne være som, i stedet for å vokse opp til å bli. Men, det betyr ikke nødvendigvis at Hermione er perfekt. Hun setter intellekt over alt annet, men lærer også at livet er nyansert, og at det iblant er nødvendig å farge utenfor streken.


Nyota Uhura

uhura

Fra: Star Trek

Ser man den originale Star Trek serien i dag, er det ikke så mye å legge merke til når det kommer til denne kommunikasjonsoffiseren, men på 60-tallet var det stort for en farget kvinne å ha en hovedrolle på TV, og spesielt når hun ikke ble fremstilt som en stereotype. Det er godt kjent at Gene Roddenberry ville vise fremtiden som et utopi, hvor alle kom overens, så valget av Michelle Nichols kan ha vært nøye uttenkt. Den oppdaterte versjonen, portrettert av Zoe Saldana, syns vi også er en verdig modernisering av karakteren, og hun eksisterer ikke bare for å være en kjærlighetsinteresse for Spock. Hun begår titt og ofte heltedåder som redder både mannskap og hele folkeslag.


Leia Organa

leiaFra: Star Wars

Lenge før Xena, i en galakse langt herfra (unnskyld, vi kunne ikke dy oss…), hadde adelen en annen representant med bein i nesen, gjennom prinsesse Leia. Vi møter henne først som en fange av den mørke siden, og straks hun blir løslatt, tar hun fatt på laserriflen som om den var et femte lem hun alltid har hatt. Men, dette er en av de få gangene vi ser henne ty til vold, for hun er først og fremst en strateg og en diplomat. Etter at hjemplaneten hennes blir sprengt i filler, tar hun istedet rollen som general, og leder motstandsbevegelsen til seier mot en nærmest uovervinnelig fiende. Ikke nok med det, men 30 år senere kjemper hun fortsatt for det gode. Det står det respekt av.


Ellen Ripley

ripley

Fra: Alien

Det er noe så ordinært med denne karakteren, og det er på ingen måte ment som en fornærmelse. Blant en flokk med jarheads og utspekulerte forretningsfolk, er hun den eneste karakteren i oppfølgeren man virkelig kjenner seg igjen i. Grunnen til at hun er den eneste overlevende fra første filmen, er en god del flaks, samt et akutt overlevelsesinstinkt som sikkert mange av oss kunne overrasket oss selv med. Hun blir ofte stående litt på sidelinjen, men vil bidra for å utrydde beistene som fremdeles hjemsøker drømmene hennes. Det er kanskje ikke det helt moralsk korrekte å gjøre, men hun drives frem av frykt og sinne, noe som bare gjør henne enda mer menneskelig. Herregud, for en karakter!

10 kommentarer Legg til din

  1. Frank sier:

    Lara Croft, Månestråle, Elisabeth Swann.

    Likt av 1 person

  2. PoPSiCLe sier:

    Modesty Blaise er jo egentlig selvskreven her, det samme er Pippi Langstrømpe. Når det gjelder Cassandra fra Dredd er hun en relativt anonym, men sterk karakter i tegneserien og (anonym i det hun ikke benyttes så veldig mye, men de gangene hun er med har hun viktige roller).

    Likt av 1 person

  3. Ballgrim sier:

    Hvilken som helst av karakterene fra Firefly.

    Likt av 1 person

  4. Thomas sier:

    Padme er mye mer badass enn Leia – og Jar’kal slår dem begge x 10.

    Seras Victoria og Quiet (fra MGS) skulle også vært på listen.

    Likt av 1 person

    1. Mads Ulvedal sier:

      Vi holdt oss med vilje unna kategoriene tegneserier og spill, fordi det rett og slett hadde blitt for mye å velge mellom 😛 Men det hadde ikke vært en dum idé med en egen artikkel om spill-heltinner. En gang i fremtiden.

      Liker

  5. Sofa sier:

    The bride fra kill bill er selvskreven

    Likt av 1 person

  6. Andreas Hovland sier:

    Litt overaska at Linda Hamilton si tolking av Sarah Connor ikkje vart med på lista.

    Likt av 1 person

    1. Mads Ulvedal sier:

      Det har du faktisk helt rett i, og det er en så stor glipp at jeg rett og slett beklager. Det er overraskende lite plass på en topp 10 liste, men hun burde absolutt vært med.

      Liker

Legg igjen en kommentar